Shumica e gjermanëve janë „analfabetë financiar“

BERLIN – Një studim i „Commerzbank“ tregon se pjesa dërmuese, diku rreth 95% e popullatës gjermane janë „analfabetë financiar“. Subjekt i këtij survejimi kanë qenë gjermanët e moshës 18-65 vjeçare, të cilët janë përgjigjur në një sërë pyetjesh nga lëmia e financave, të ardhurave, kredive dhe pensioneve, të hartuara nga ekspertët e „Commerzbank“ në bashkëpunim me Universitetin e Oldenburgut.

Rezultatet e këtij studimi janë rrënqethëse: vetëm 5 përqind e të anketuarve kishin njohuri shumë të mira apo të shkëlqyeshme nga lëmi i financave, duke u përgjigjur drejt në më shumë se 80 përqind të pyetjeve. Ndërsa, shumica e të anketuarve nuk kishin përgjigje në pyetjet bazë, si për nivelin e inflacionit në Gjermani, selinë dhe detyrat e Bankës Qendrore Evropiane, apo dallimin në mes të kreditkartës dhe chip – kartelës bankare. Profesori i Universitetit të Oldenburgut, Volker Brettschneider, që ka bashkëpunuar në realizimin e këtij studimi, vlerëson me dëshpërim se në Gjermani ka jashtëzakonisht shumë „analfabetë financiar“ dhe se për edukimin e popullatës në lëmitë ekonomike, duhet bërë më shumë.

ECIKS (K.D.)