Forcimi i euros, bie tregtia me Bashkimin Evropian

TIRANË – Rritja e vleres se euros ne tregjet nderkombetare ka ndikuar ne uljen e volumeve tregtare te Shqiperise me Bashkimin Europian. Te dhenat e fundit nga Instituti i Statitikes, INSTAT tregojne se shkembimet tregtare kane rene ne 73 per qind nga 78 per qind qe kane qene ne fund te vitit 2002.

Burimet ne Banken e Shqiperise shpjegojne se, ndikim te ndjeshem ne kete fenomen ka shfaqur forcimi i euros. Duke qene se, tregtia e jashtme e vendit tone eshte e bazuar me se shumti ne importe, rritja e vleres se euros ndikoi negativisht ne koston e mallrave te importuara nga vendet e Bashkimit Europian, duke ndikuar keshtu edhe ne rritjen e cmimeve te ketyre mallrave.

Qe kur filloi konflikti i SHBA-se me Irakun dhe me tej pas perfundimit te luftes, monedha e perbashket, euro u forcua kundrejt dollarit amerikan me me shume se 15 per qind dhe po ne kete nivel ndaj monedhes vendase, lekut. Importuesit shqiptare te gjendur ne kete situate duhet te harxhonin me shume para per te blere mallra ne vendet fqinje, Greqi dhe Itali te cilat jane antare te Bashkimit Monetar dhe qe perdorin si valute prej nje viti e gjysem, euron. Per te shmangur faturen e larte prej rritjes se euros, disa importues vendosen te rrisin cmimet dhe disa te tjere filluan te ndryshonin burimet e furnizimit. Keshtu jane rritur shkembimet tregtare me vendet e rajonit dhe kryesisht me Turqine dhe Kroacine. Ndersa Banka e Shqiperise njofton se, kete vit tregu vendas eshte perballuar me nje rritje te cmimeve qe e ka orgjinen nga vendet e BE. Inflacioni i importuar mesohet te kete ndikuar dukshem kete vit ne rritjen e pergjithshme te nivelit te cmimeve, duke bere qe inflacioni vjetor te jete shume afer objektivit te siperm te Bankes se Shqiperise, prej 4 per qind. Por, me hyrjen ne fuqi te marreveshjeve te tregtise se lire marredheniet tregtare te Shqiperise me rajonin pritet te rriten edhe me shume.

ECIKS / Korrieri