Holkeri dhe Angjeli firmosin marrëveshjen për investimet e huaja

Tiranë, 20 shkurt 2004 – Ministri i Ekonomise z. Anastas Angjeli dhe perfaqesuesi special i Sekretarit te Pergjithshem z. Harri Holker firmosen sot ne Tirane marreveshjen “Per nxitjen dhe mbrojtjen reciproke te investimeve te huaja”. Kjo marreveshje vjen si rezultat i bashkepunimit te shkelqyer ne mes te Qeverise shqiptare dhe administrates se UNMIK dhe qeverise dhe institucioneve te Kosoves.

Gjate vizites se tij ne Kosove me date 26 janar 2004 u ra dakort qe Qeveria shqiptare dhe UNMIK te firmosnin nje marreveshje te tille ne menyre qe te institucionalizoheshin marredheniet dypaleshe ne kete drejtim. Ne ceremonine e nenshkrimit ishin te pranishem ministri i Jashtem Kastriot Islami, si dhe perfaqesues te adminsitrates se UNMIK dhe qeverise se Kosoves. Pas firmosjes se marrveshjes Ministri i Ekonomise Angjeli u shpreh se eshte ne nderin tim dhe te Qeverise qe une perfaqesoj nenshkrimi i nje marreveshjeje te tille. Ky eshte nej nder hapat e rendesishem ne kete fushe, por nuk eshte i vetmi. Kam parasysh ketu nenshkrimin e marreveshjes se tregtise se lire ne mes te dy vendeve si dhe pergatitjet per nenshkrimin e nje tjeter marrveshjeje ata te heqjes se taksimit te dyfishte ne mes te dy vendeve. Vizita ime e fundit ne Kosove dhe interesi i vecante tregon edhe nje here se deshira per bashkepunim eshte e madhe dhe ne duhet te vazhdojme te gjejme rruget institucionale per te thelluar kete bashkepunim ne te dy fushat. Ne takimin qe pata me perfaqesues te UNMIK u diskutua me shume interes per fazat e implementimit te MTL-si dhe per mundesite e zgjerimit te hapsirave ne kuadrin e kesaj marreveshjeje. Nga ana e tij z. Holker u shpreh se administrata e UNMIK ka punuar ne menyre te vecante per persosjen e marredhenieve ne mes te paleve ashtu si dhe me vendet e tjera te rajonit. Krijimi i nje klime bashkepunimi ne mes te vendeve si dhe nxitja dhe mbrojtja e investimeve te huaja ne secilin vend te rajonit do te thote zgjerimin e urave te komunikimit dhe jo atyre te ndarjes. Ne marreveshjen e nenshkruar behet fjale ne menyre te hollesishme detyrimet e seciles pale per te mbrojtur investimet e pales tjeter duke mos lejuar ne asnje menyre diskriminim e pales tjeter.

ECIKS / Balkanweb