FMN i ofron zyrtarisht Kosovës anëtarësimin

Fondi Monetar Ndërkombëtar i ofroi të premten zyrtarisht Kosovës anëtarësimin. Bordi Ekzekutiv i Fondit certifikoi votën e guvernatorëve për pranimin e Kosovës gjë që do t’i jepte asaj drejtën për të marrë kredi prej miliona dollarësh të mbështetura nga ky institucion financiar.
Në një deklaratë, Bordi njoftoi se Kosova do të bëhet anëtare e Fondit Monetar Ndërkombëtar kur përfaqësuesit e saj të nënshkruajnë marrëveshjen në Washington ku ndodhen zyrat qendrore të FMN-së.

Kuota fillestare e propozuar nga Bordi për Kosovën është rreth 88.6 milionë dollarë. Secilit nga të 185 vendet anëtare që ka Fondi i caktohet një kuotë e cila bazohet kryesisht në peshën që çdo vend zë në ekonominë botërore.

Serbia dhe Rusia e kundërshtuan në mënyrë aktive kërkesën e Kosovës për anëtarësim në FMN dhe sipas gazetës The Wall Street Journal, pranimi i saj u shoqërua me debate.

Kosova e bëri kërkesën e anëtarësimit në FMN vitin e kaluar menjëherë pas shpalljes së njëanshme të pavarësisë. Po vitin e kaluar Fondi Monetar e njohu shkëputjen e Kosovës nga Serbia megjithëse shteti i ri nuk është anëtar i Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Telegrafi